Русия стремглаво увеличава златните си резерви

19665
Русия стремглаво увеличава златните си резерви
Снимка: Getty Images/Guliver

Озовавайки се под напора на западните икономически санкции, Русия с ускорено темпо увеличава резервите на злато. До този извод стигна голяма част от експертите, съобщи „Россия 24".

И този извод намира своето потвърждение от последните данни на Международния валутен фонд, в чийто отчет се казва, че резервите на злато в Централната Банка на Русия са достигнали до 1104 хиляди тона (5.5 милиона. унции).

Руското ембарго ще ни струва между 5 и 10 млн.лв., твърди Грудев

Руското ембарго върху стоки от ЕС и САЩ ще струва на България между 5 и 10 млн.лв. Това са преките щети, а косвените тепърва ще се изчи...

Почти същите цифри са приложени и в официалния отчет на руската банка.

Стремителния ръст на златни резерви изведе Русия на 6-то място по отношение на валутните резерви в света, като задмина Китай - 1054,1 тона и Швейцария - 1040 тона.

За сравнение - през 2009 година обемът на руския златен резерв е едва 550 тона, а само за 5 години Русия успя да удвои тази цифра.

Продължаването на натрупването на руските официални златни резерви, вероятно е част от една стратегия на диверсификация на резервите. Както е известно, златото се използва от всички световни банки в качество на най-ликвиден актив наред с валутните активи (долари, евро), предаде КРОСС.

Фалира още един руски туроператор

Руският туроператор "Авиачартер-ДВ" спря дейността си заради невъзможността да изпълнява ангажиментите си към туристите, съобщи сайтъ...

Редица експерти предполагат, че заплахата от взаимните санкции от страна на ЕС и САЩ, се е превърнала за Централната Банка на Русия в катализатор за процеса на разрастване именно на златния резерв, а не на валутен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com